22/5/09

Παρκο Περιβαλλοντικης Ευαισθητοποιησης "Αντωνης Τριτσης"

ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ

Η Διοίκηση του Δήμου Ιλίου στηρίζει
τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου προς όφελος όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
Φίλες και φίλοι,
Το περιβάλλον στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, σταδιακά καταστρέφεται, η ποιότητα ζωής των πολιτών υποβαθμίζεται και οι ενεργειακοί πόροι του πλανήτη κατασπαταλώνται. Είναι προφανές ότι η απειλή είναι πλέον ορατή, τόσο για το περιβάλλον όσο και για όλους εμάς, και γι’ αυτό πρέπει καθένας μας να αναλάβει δράση, προκειμένου να καταφέρουμε να προλάβουμε τις πραγματικά ανυπολόγιστες συνέπειες που μπορεί να έχει μια περιβαλλοντική καταστροφή.
Στο Ίλιον, ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας είναι πάντα οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται ο σχεδιασμός της ανάπτυξης της πόλης μας. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι, άλλωστε, η κύρια προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης, για όλους εμάς και τα παιδιά μας.
Για εμάς η περιβαλλοντική παράμετρος μπορεί να αποτελέσει βασική συνιστώσα κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας, κάθε επενδυτικής δραστηριότητας του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την οικονομική δραστηριότητα, για τη μείωση της ανεργίας στην πόλη μας.
Δεν μας αφορά και έχουμε ανοιχτό μέτωπο με μια “ανάπτυξη” που καταστρέφει το περιβάλλον, περιορίζει το πράσινο, μολύνει το νερό ή τον αέρα. Κατά τη δική μας αντίληψη, η σύνταξη περιβαλλοντικών μελετών, πριν από κάθε κρίσιμη παρέμβαση στην περιοχή, δεν είναι “αντι-οικονομικό” βαρίδι. Είναι προϋπόθεση που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την βιωσιμότητα της ίδιας της παρέμβασης. Είναι στοιχείο που εξασφαλίζει την κοινωνική συναίνεση και αποδοχή.
Είναι αυταπόδεικτη σήμερα η σημασία της ενίσχυσης του αστικού και περιαστικού πρασίνου. Η διαμόρφωση νέων χώρων πρασίνου και αναψυχής στο εσωτερικό του Δήμου μας πρέπει να συνοδεύεται από την προσπάθεια όλων μας για:
- προστασία και ανάπλαση του Ποικίλου Όρους
- απομάκρυνση των Στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων
- ανάπλαση και αναμόρφωση της περιοχής του Ελαιώνα.
Η διαμόρφωση υπερτοπικών πόλων πρασίνου, αναψυχής και κοινωνικών εξυπηρετήσεων είναι πρώτιστη ανάγκη για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας.
Όλοι εμείς το γνωρίζουμε πολύ καλύτερα έχοντας την εμπειρία ενός χώρου όπως το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Α. Τρίτσης”, που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει πόλο έλξης των πολιτών όλου του λεκανοπεδίου με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Για την προσέγγιση του ζητήματος της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος στο Ίλιον, όπως και των υπόλοιπων δήμων της περιοχής, πρέπει κανείς να έχει πάντα κατά νου πως τα προβλήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν ένα μόνιμο και διαρκή υπερτοπικό χαρακτήρα. Για αυτό ακριβώς και η αντιμετώπισή τους συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση και ανάπτυξη της διαδημοτικής συνεργασίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, του Α.Σ.Δ.Α.
Μέσα από αυτή τη σελίδα, λοιπόν, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Δήμος Ιλίου δεν «κάθεται με σταυρωμένα χέρια» περιμένοντας τις ενέργειες της πολιτείας σχετικά με το Πάρκο «Α. Τρίτσης». Ακολουθεί ένα ιστορικό με τις ενέργειες που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα για την αναβάθμιση και τη σωτηρία του, με τελευταία την πρωτοβουλία για μια ακόμη φορά του Δήμου Ιλίου σε συνεργασία με τον Α.Σ.Δ.Α. και τους όμορους δήμους Αγ. Αναργύρων και Καματερού. Σε κοινή επιστολή ζητήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. η οποία πραγματοποιήθηκε την 11-03-2008 με μόνο θέμα την προστασία του Πάρκου «Α.Τρίτση». Στη συνάντηση ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να ξεκινήσει άμεσα τα απαραίτητα έργα για τη διάσωση του πάρκου.
Α. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» είναι ένας χώρος μοναδικής οικολογικής αξίας και ομορφιάς. Τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα του συνιστούν ένα πραγματικά σπάνιο φαινόμενο ύπαρξης έκτασης φυσικού κάλλους και μάλιστα μέσα στον οικιστικό ιστό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στον υδροβιότοπο που διαθέτει φιλοξενούνται 145 περίπου διαφορετικά είδη πτηνών.
Το πάρκο ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) και παραχωρήθηκε στον Οργανισμό της Αθήνας το 1993.
Από το 2001 η χρήση του παραχωρήθηκε στον Α.Σ.Δ.Α. ενώ στα τέλη του 2002 δημιουργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου που λειτουργεί μέχρι σήμερα με την καθοριστική συμβολή του Α.Σ.Δ.Α. και των όμορων Δήμων (Ιλίου, Καματερού, Αγ. Αναργύρων).
Β. ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.Σ.Δ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
(ΔΗΜΟΙ ΙΛΙΟΥ-ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ)
Αν υπάρχει και λειτουργεί το Πάρκο αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη δράση, τις φιλότιμες προσπάθειες και την παρουσία του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της περιοχής.
Από το 2001 μέχρι σήμερα ο Α.Σ.Δ.Α και οι Δήμοι:
 • Προχώρησαν σε μερική αποκατάσταση των ζημιών
 • Καθιέρωσαν την 24ωρη φύλαξη του Πάρκου
 • Υλοποίησαν σειρά έργων ύδρευσης, άρδευσης και συντήρησης του πρασίνου, συνολικού κόστους 2,2 εκ €.
Και αυτά έγιναν κυρίως με δικούς τους πόρους, χωρίς χρηματοδότηση από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., παρά το γεγονός ότι από το 2003 υπήρχε Προγραμματική Σύμβαση του Α.Σ.Δ.Α. με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και τον Οργανισμό της Αθήνας, συνολικού ύψους 3 εκ € για την αποκατάσταση των ζημιών του Πάρκου.
Παράλληλα, το ίδιο διάστημα
 • Δημιουργήθηκαν υποδομές για τη διευκόλυνση της αναψυχής των επισκεπτών του Πάρκου.
 • Πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες δενδροφυτεύσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από τα Σχολεία της Δυτικής Αθήνας.
 • Διοργανώθηκαν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ανθοκομικές εκθέσεις, εκθέσεις βιβλίων και εικαστικών τεχνών.
 • Αναπτύχθηκε μια εποικοδομητική συνεργασία με Περιβαλλοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η WWF, η Μεσόγειος SOS και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που έχει μάλιστα συμπληρώσει 7 χρόνια επιστημονικής έρευνας για όλα τα είδη των πτηνών του Πάρκου.
 • Διοργανώθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου με τη συνεργασία οικολογικών ομάδων Σχολείων και επισκεπτών και προωθήθηκε σε σημαντικό βαθμό ο στόχος της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών.
 • Δημιουργήθηκε Θεματικό Πάρκο Βιολογικών και Παραδοσιακών Προϊόντων.
 • Αναπτύχθηκε μια πρότυπη επιχειρηματική δράση σε άμεση συνάφεια με το χαραχτήρα του Πάρκου: Βιολογική Αγορά με τη συμμετοχή 15 νέων επιχειρήσεων πώλησης βιολογικών και τυποποιημένων παραδοσιακών προϊόντων.
 • Λειτούργησε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά των επισκεπτών.
 • Ιδρύθηκε και λειτουργεί Γραφείο Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων με την επιστημονική υποστήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Αυτές οι παρεμβάσεις αύξησαν σημαντικά την επισκεψιμότητα του Πάρκου, κάνοντάς το γνωστό έξω από τα στενά όρια της Δυτικής Αθήνας.
Ανέδειξαν ακόμη τον πρωτοποριακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άνοιξαν δρόμους επικοινωνίας και σύνδεσης της ποιότητας ζωής των πολιτών με το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Από αυτήν ακριβώς την σκοπιά είχαν και εξακολουθούν να έχουν έναν έντονο συμβολικό χαραχτήρα.
Γ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ
Δυστυχώς, αυτός ο τεράστιος πνεύμονας πρασίνου, αυτό το ανεκτίμητης οικολογικής αξίας, πανέμορφο Πάρκο, παρουσιάζει σήμερα εικόνα τραγικής εγκατάλειψης.
Ο χώρος έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί στην τύχη του από την πολιτεία.
Σήμερα, μεγάλα τμήματα του Πάρκου παραμένουν αναξιοποίητα. Η συντήρηση του πρασίνου είναι σχεδόν ανύπαρκτη και πολλές από τις εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα έντονης φθοράς.
Οι ευθύνες της Πολιτείας είναι τεράστιες καθώς οι σχετικές με τη συντήρησή του πιστώσεις προς τον Α.Σ.Δ.Α. και το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου έχουν περικοπεί δραστικά τα τελευταία χρόνια.
Η υποχρηματοδότηση των αναγκαίων έργων συντήρησης του Πάρκου είναι σταθερή κυβερνητική επιλογή που την πληρώνουν ακριβά οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας αλλά και όλοι οι επισκέπτες του Πάρκου που μετατρέπονται καθημερινά σε αυτόπτες μάρτυρες στον τόπο ενός μεγάλου οικολογικού εγκλήματος.
Ένα μόνο στοιχείο αρκεί: στις 19.02.2004, ο Α.Σ.Δ.Α. υπέγραψε με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Προγραμματική Σύμβαση για «έργα συντήρησης και βελτίωσης του Πάρκου «Α. Τρίτσης», συνολικού κόστους 1.466.000€. Τρία χρόνια μετά, ο Α.Σ.Δ.Α. έχει εισπράξει μόλις το 1/3 του ποσού και μια σειρά αναγκαίων έργων από τα υδρογεωλογικά και τα αρδευτικά μέχρι την επισκευή και συντήρηση του Δικτύου Φωτισμού λιμνάζουν επικίνδυνα στα απόνερα μιας εγκληματικής αδιαφορίας που απαξιώνει έναν χώρο ο οποίος κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε ν’ αποτελέσει έναν υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής.
Ένα χώρο που θα μπορούσε κάλλιστα ν’ αναδειχθεί σ’ ένα σημαντικό πόλο έλξης, όχι μόνο για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.
Αυτές οι εικόνες εγκατάλειψης του Πάρκου πληγώνουν και αδικούν κατάφορα τους κατοίκους του Ιλιου και όλους τους «πολίτες της Δυτικής όχθης» που κάποιοι φαίνεται πως θεωρούν πολίτες Β΄ κατηγορίας.
Δ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Σήμερα ο Δήμος Ιλίου ενώνει τη φωνή του με τον Α.Σ.Δ.Α., τους όμορους Δήμους , τους Φορείς και τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας, με όλους όσους διεκδικούν δυναμικά να σταματήσει η υποχρηματοδότηση, να δοθούν όλες οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις ώστε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τα έργα συντήρησης και παραπέρα αξιοποίησης του Περιβαλλοντικού Πάρκου.
Σήμερα ο Δήμος Ιλίου στη Δυτική Αθήνα πρωτοστατεί με πρωτοβουλίες που κινητοποιούν και ευαισθητοποιούν οικολογικά.
Σήμερα ο Δήμος Ιλίου προωθεί με κάθε τρόπο την ανάπτυξη ζωντανών κινημάτων ενεργών πολιτών που διεκδικούν, προτείνουν και αγωνίζονται για να προστατευθεί το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης».
Ταυτόχρονα αναδεικνύουμε παντού και με κάθε ευκαιρία τις αξίες του Εθελοντισμού και της Συμμετοχής των πολιτών.
Επεξεργαζόμαστε μια σύγχρονη και ρηξικέλευθη Προγραμματική Πρόταση που εμπεριέχει ως οργανικό της τμήμα ένα σύνολο ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων δράσεων που αναφέρονται στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Εμείς προτάσσουμε την προστασία του περιβάλλοντος από την εξυπηρέτηση μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι το φυσικό περιβάλλον δεν είναι αγοραία αξία, δεν μπορεί να υποτάσσεται στους νόμους του κέρδους και της αγοράς.
Εμείς έχουμε πάντα ανοικτό μέτωπο με τις ταξικές επιλογές και τη νεοφιλελεύθερη «ανάπτυξη» που στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» ή της «προσέλκυσης ξένων επενδύσεων» καταστρέφει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των πολιτών.
Για το Δήμο Ιλίου η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί και οφείλει να συμβαδίζει με κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, με κάθε επενδυτική δραστηριότητα και αυτή ακριβώς είναι μια κρίσιμη διαφορά ανάμεσα στη συντηρητική και την προοδευτική πρόταση για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της Τοπικής Ανάπτυξης.
Η ανάδειξη του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο της ενίσχυσης του αστικού και περιαστικού πρασίνου.
Είναι πιστεύω ένας φιλόδοξος στόχος με πολλαπλασιαστικά θετικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή.
Ε. ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική Βιωσιμότητας του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» περιλαμβάνει:
 • Την εκμετάλλευση της γεωγραφικής του θέσης (δίπλα σε μεγάλους οδικούς άξονες, στα όρια των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού) για την διευκόλυνση τις προσβασιμότητας των επισκεπτών
 • Την διοργάνωση και στήριξη μόνιμων πολιτιστικών, αθλητικών και οικολογικών εκδηλώσεων – θεσμών που μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική του αυτοδυναμία αλλά και την επικοινωνιακή του προβολή
 • Τη σταθερή συνεργασία με οικολογικές και εθελοντικές ομάδες και συλλογικότητας
 • Την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού συντήρησης και φύλαξης του Πάρκου
 • Την εξασφάλιση αυτοδύναμων οικονομικών πόρων που μπορούν να προέλθουν από το συνδυασμό των σημερινών εσόδων (μισθώματα καταστημάτων Βιολογικής Αγοράς) και τη δημιουργία νέων από τη λειτουργία Τρένου Αναψυχής αλλά και Θεματικών Εκθέσεων όπως έκθεση βιβλίου, ανθοκομίας κ.λ.π.
και ασφαλώς,
 • Την κρατική χρηματοδότηση προς τον Α.Σ.Δ.Α. και τους Δήμους για την προστασία και τη συντήρησή του.
Το πλαίσιο αυτών των προτάσεων αντιμετωπίζει με έναν σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τη σημερινή εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης του Πάρκου.
Πάνω απ’ όλα όμως στηρίζεται στον ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο του ίδιου του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, με την ουσιαστική συμμετοχή του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση η Διοίκηση του Δήμου Ιλίου στηρίζει τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου προς όφελος όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
Νίκος Ζενέτος
Δήμαρχος Ιλίου